Standard-setup til forspiring

Marts og april er de store forspiringsmåneder. Her er mit standardsetup i år:

avispapirspotter på bakke

Jeg sætter normalt 24 avispotter på hver bakke. Der kan godt presses i hvert fald 35 potter ind på en bakke, men så bliver de besværlige at arbejde videre med senere. De vil gradvist gro sammen, og så giver det et være ælte, når man skal til at plante om.

 • Avispapirspotter
 • Serveringsbakker
 • Indlæg i bakken af papir
 • Såjord iblandet kokosgranulat
 • Plantemærker

Avispotterne laver jeg med min u-undværlige Potmaker. Jeg købte en i dyre domme en gang, men nu kan de vist findes i Netto og lignende til fuldkommen latterlige priser. Men køb et par stykker, så. De er hyggeligt at sidde at lave potter sammen.

Serveringsbakkerne er en af de helt billige modeller fra Ikea. Det er meget praktisk på denne måde at kunne håndtere potterne “sætvist”.

I år forsøger jeg mig med et papirsindlæg i bunden af bakkerne. Jeg forestiller mig, at de giver mig lidt ekstra tid i forhold til at undgå udtørring (som kan smadre selv den bedste forspirring (det kan overvanding også!!)). Jeg havde planlagt at bruge avispapir, men i løbet af vinteren fik jeg en forsendelse, som indeholdt voldsomt meget nedpakningspapir. Det gemte jeg, og anvender nu som indlæg. Der er vist nok til et par år.

Såjord… Ud over at jeg konsekvent undgår produkter med spagnum i, er jeg ikke så krakilsk. Jeg har tidligere forspiret i almindelig pottemuld, hvilket egentlig ikke tilrådes, fordi gødningen kan virke hæmmende på nogle frøs spireevne. Min fornemmelse er dog, at det oftere er et problem, at jorden pakker for tæt. Og det er derfor at jeg i år blander kokos-materiale i min jord. Den skulle både give luft og være bedre til at holde på fugtigheden – altså igen et værn mod udtørring. Jeg købte en sæk kokos-jord meget dyrt, inden jeg orienterede mig ordentlig på markedet. Mit næste køb bliver nok denne her fra Byhaver.

Det sidste, meget vigtige, er at huske at sætte plantemærker. og NEJ: Du kan IKKE huske, hvad du har sået i de forskellige potter. Jeg har hidtil været meget konsekvent med mærker i alle avispotter. I år slacker jeg dog lidt, fx. når en bakke kun indeholder een slags frø; så sætter jeg bare mærker i den ene ende af bakken. Jeg bruger sådan nogle plastik nogle, som jeg købte en ordentlig masse af for nogle år siden, og løbende renser af efter brug. Se dig lige for på dét marked. Du kommer hurtigt til at give rigtig meget for ikke særlig meget. Hvis du falder over en kasseret persienne, kan du bruge den kommende vinters kolde mørke aftener til at producere plantemærker nok til resten af dine dagen.

2 thoughts on “Standard-setup til forspiring

 1. Gode tips, og held og lykke med spiringen! Hvad har du sået? Og hvad består din såjord af ud over kokos (som man kan bestille hjem pr postordre fra slem og Fix i meget kompakte blokke – bare et tip). Jeg klippede skilte af pladtikbagstykket på en A4-mappe. Fungerer overraskende godt!

 2. Tak 🙂

  I denne omgang er der sået rødbeder, jordmandler (andet forsøg) og tomater. Der kommer mere til over de næst uger. Jeg har en del anderledes frø (herunder flere flerårige, som jo lige så godt kan sås direkte på friland).

  Jeg har en spand stående med jordblanding, som jeg løbende topper op. Lige nu er det med almindelig pottemuld og kokos i ca. 50/50-blanding.

  Og tak for kokos-tippet 🙂 Man skal vist have øjnene godt med sig. Aldi har også nogle lige nu, men det ligner ikke det rigtige køb…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *