Selvforsyning: Tre pejlemærker for valg af afgrøder

Ligesom Bonderøven pløjede jeg mig i min barndom stordrømmende gennem John Seymoures Den Selvforsynende Have. Men en ting er at drømme om strømme af hjemmeproducerede grøntsager, noget andet er endelig at stå med noget bar jord og skulle i gang.

Nu bliver jeg helt givet aldrig selvforsynende med bare 100 kvadratmeter og ingen mulighed for dyrehold. Der kan højst blive tale om en vis selvforsyningsgrad på nogle få udvalgte afgrøder. Men det er også nok.

For overskuelighedens skyld fokuserer jeg i forhold til selvforsyning på en afgrøde af gangen. Jeg skal lige lære hver enkelt afgrøde at kende, og finde den sort som passer til min jord, plus til den indsats jeg nu kan lægge i det hele. Så det er pejlemærke 1: Dyrk noget, der passer til jorden.

Hvidløg september 2015

Noget ved min fede lerjord siger “dyrk hvidløg på mig”.

Som hjemmedyrker kan du ikke konkurrere på pris med den industrielt massefremstillede grøntsag. Men du kan snildt slå supermarkederne på variation og på smag og på egenskaber i køkkenet (og sundhed, efter alt at dømme). Og på friskhed, naturligvis. Som hjemmedyrker kan du arbejde med sorter og afgrøder, der aldrig aldrig nogensinde bliver rentable i den industrielle produktion, og som derfor ikke kan opdrives i almindeligt salg. Det er pejlemærke 2: Dyrk det, du ellers ikke kan få andre steder.

Det tredje pejlemærke handler om at arbejde med sæsonens længde. Det er ingen kunst at være selvforsynende med gulerødder fra juli til september. Men hvis du kan hente friske gulerødder i haven året rundt – eller måske bare i otte måneder, så begynder det at ligne noget. Gulerødder er ikke lige et fokuspunkt for mig, men jeg er meget interesseret i så høj grad af helårsforsyning som muligt. Og det er pejlemærke 3: Der skal på sigt være noget grønt at hente i haven hver dag på året. Et delmål her er hver uge 🙂

Der er flere pejlemærker, fx. i forhold til, hvordan jeg gerne vil arbejde med jorden, gøde og vande osv., men det vender jeg tilbage til en anden gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *