Rødbeder som selv finder på plads i rækkerne?

Jeg skal have rødbeder i to højbede i år. Det bliver til ret meget; en 12-14 rækkemeter (20-25 kg, hvis denne liste holder). Derfor var det virkelig interessant at støde på Peter Norris’s overvejelser i Facebook-gruppen Havebrug og selvforsyning omkring hvordan rødbedefrø opfører sig.

Jannis er min foretrukne rødbede. Medium størrelse, rund, dybrød, mild men klar, ikke for overvældende rødbedesmag. Uuuum.

Jannis er min foretrukne rødbede. Medium størrelse, rund, dybrød, mild men klar, ikke for overvældende rødbedesmag. Uuuum.

Jeg plejer at så rødbeder i rækker på friland, og tynde ud i dem, når de vokser til. Men Peter har åbenbart haft held med at plant rødbedespirerne ud i små grupper, og så ladet dem selv finde på plads i rækkerne.

Han sår frø-nøglerne enkeltvist i en pluggbox (hos mig bliver det i avispapirspotter). Det giver 2-4 frø per nøgle. Dem planter han så jævnt ud i rækkerne, men sådan at der er plads til alle planterne i den lille klynge mellem hver klynge han sætter. Altså: Hvis der er 3 planter i klyngen, og planterne skal stå med 10 cm. mellemrum, så skal der være 30 cm til den næste klynge.

Rødbederne skulle så selv finde på plads efterhånden som de vokser til. Dét lyder eddermane smart, og det skal helt klart prøves. Måske jeg skulle lave et struktureret forsøg med et bed på denne måde, og et andet med den gamle udtyndings-metode…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *