Lektion i skovløgbladets lighed med græsstrå

 

En gang i august sidste år hørte jeg fuldkommen tilfældigt om Skovløg i radioen. Anledningen var, at de nu stod med yngleløg i deres fine blomsterstande. Da ordet “spiselige” blev sagt, var min interesse vakt. Dém skulle jeg da have nogle af i min have.

Så jeg begyndte at spejde efter de her blomsterstande, som efter sigende nærmest skulle være overalt. Men jeg kunne ikke finde nogen. Overhovedet. Faktisk havde jeg opgivet, og vi var et godt stykke henne i september, før de pludselig bare stod der ved en cykelsti, som jeg stort set kører på dagligt.

Stor glæde, indsamling og plantning i et forholdsvis rodet bed i haven. Jeg havde forventet, at de ville nå at skyde inden vinteren. Som sagt var bedet ret rodet fra starten; der var rester af persille og koriander (og måske lidt kørvel), og der var også rucola og skorzonerrod. Og så var der babymælkebøtter og græs, græs, græs og lidt andet snask.

Men jeg kunne ikke få øje på nogen løgagtige vækster. Øv. Så satte jeg min lid til foråret; dér måtte de da begynde at komme, og sikkert også som noget af det først. Men nej. Jeg lugede løbenede i bedet, men afskrev efterhånden skovløgene, og begyndte at lægge andre planer for det bed (og for et nyt forsøg med skovløg).

skovløg

Græs til venstre, skovløg til højre. Forskellen ses tydeligt på rødderne, men bladende kan da vist snyde de fleste…

Den nye plan går i korthed ud på, at der skal være rødbeder i det bed i år. Dem var jeg så ved at så i dag. Og pludselig lægger jeg mærke til, at nogle af de græsstrå jeg fjerne i processen, har nogle underlige vækster nede ved roden. Ved nærmere eftersyn lignede det faktisk en løgvækst. Men bladende, det var altså græs…

Kort proces: jeg smager på et blad. Ret lækker smag a la purløg med et hvidløgspift men stadig helt anderledes end ramsløg. Det må jo være de længe savnede skovløg! Yrk! De var egentlig en fin succes, men denne amatør af en gartner kunne bare ikke skelne den fra græs, og har løbende luget dem væk! Flot, mig selv 🙂

Den nye plan er nu at høste nye yngleløg i sensommeren og plante dem ud i potter. Dér kan de så stå vinteren over, og når det så bliver forår 2017, ryger de i et af skovhavebedene. Så skulle der være en chance for succes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *